WordPress Uzmanı Olma Adımları
WordPress’i bir süredir kullanıyorsunuz ve normal, günlük görevler söz konusu olduğunda web sitenizi yönetme konusunda kendinize oldukça güveniyorsunuz.
Ancak sitenizde büyük değişiklikler yapmanız veya ortaya çıkan bir sorunu gidermeniz gerektiğinde ne oluyor? WordPress’in nasıl çalıştığını ve sizin için ihtiyaç duyduğunuz şekilde çalışmasını sağlayacağınızı bildiğinizden emin misiniz?
Günlük blog yayınlama ve basit birkaç bakımın ötesinde, belki biraz kaybolmuş hissediyor olabilirsiniz.
WordPress bilginizi ve güveninizi geliştirmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz.
Web’e dağılmış tüm WordPress ipuçları ve tavsiyeleriyle, kendi becerilerinizi geliştirmek çok zor olabilir. Uzman olmak için alabileceğiniz tek bir kurs veya program yoktur; bunun yerine size yardımcı olabilecek veya şu anda sizinle tamamen alakasız olabilecek milyonlarca kurs, program, blog gönderisi ve e-kitap var.
Kendi WordPress bilginizi geliştirmek için, temel bilgilerle başlamanız yeterli olur. WordPress’in nasıl çalıştığını, bu bilgiyi nasıl uygulamaya koyacağınızı, bir şeyler ters gittiğinde nasıl sorun gidereceğinizi ve WordPress uzmanlığınızı daha ileri götürmek için nereye gitmeniz gerektiğini öğrenmek için aşağıdaki adımları izleyin.
Başlayalım!
Adım 1: WordPress’in nasıl çalıştığını anlayın
İstediğiniz kadar kodlama ve tasarım eğitimi alabilirsiniz, ancak bulmacanın tüm parçalarının nasıl birbirine uyduğunu anlamadan size yardımcı olmaz.
Özetle, WordPress, bir veritabanından gelen bilgilerle doldurulmuş “dinamik” web sayfaları oluşturarak çalışır. Her sayfa, ziyaret edildiğinde anında oluşturulur (bir önbellek eklentiniz yoksa – ancak bu, bu yazının kapsamı dışındadır!).
Örneğin, sayfanızda tek bir blog yazısını her görüntülediğinizde, hangi gönderiyi görürseniz görün, her zaman aynı dosyayı görüntülüyorsunuz: single.php. Ancak sayfanın içeriği, blog yazısı içeriği, tarihi, içeriği vb. değişir.
Bu mümkündür çünkü WordPress, sayfalar oluşturmak için yalnızca web dili olan HTML’yi kullanmaz. Ayrıca, MySQL veritabanından bilgi almak için kullanılan PHP adlı bir programlama dili kullanır. PHP, sayfaya yapısını veren HTML kodu bitleri arasına yerleştirilmiştir.
Kısaca WordPress ve tüm web siteleri HTML kullanılarak oluşturur bu yazıyı okuyorsanız HTML öğrenebileceğinizden emin olabilirsiniz.
HTML ile yapılan site iskeletine CSS sayesinde görünüm özellikleri verilir, butonlara renk ve boyut verebilir veya resimlerin etrafına çerçeve ekleyebilir, slider oluşturabilirsiniz.
PHP ve MySQL sayesinde siteniz çok daha işlevsel bir hal alır, PHP bir program dili olup WordPress sitenizin arkaplanda yapılan işlevleri için görev alır.
MySQL, gönderi içeriği, kullanıcı profilleri ve özel gönderi türleri dahil tüm verilerini depolamasını, işlenmesini sağlar. Bir veri tabanı uzmanı olmanıza gerek yok ama veri tabanında yapılan temel işlemlerden ekleme, silme ve güncelleme işlemlerini öğrenebilirseniz sizi fazlasıyla götürür.
Veritabanından blog gönderinizin başlığını isteyen bir PHP kodu parçası şuna benzer:
<?php the_title(); ?>
Ardından bu bilgi, sayfayı yapılandıran HTML kodu arasına eklenir ve aşağıdaki gibi görünür:
<h1 class="entry-title"><?php the_title(); ?></h1>
Harici CSS dosyalarında, sayfanın görünümünü tamamlamak için stil eklenir. Bu kod parçacığı da şuna benzeyebilir:
h1.entry-title {text-transform: uppercase; font-weight: bold;}
Sonuç, gördüğünüz bireysel blog gönderisidir (veya örnekte sadece başlık).
Önerilen kaynaklar
- WordPress’in nasıl çalıştığına dair kısa bir kurs ve video eğitimleri için WP101‘e göz atın.
- Udemy‘de çok sayıda video kursu bulunuyor, bazıları ücretlidir ancak 50’den fazla ücretsiz kurs bulacaksınız. Bu kurslardaki parçaları birleştirerek kendinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz.
2. Adım: Dilleri öğrenin
WordPress’ten en iyi şekilde yararlanmak için uzman bir programcı olmanıza gerek yok, ancak ilgili dillerle ilgili bazı temel bilgiler yardımcı olacaktır.
HTML, CSS ve PHP ile ilgili temel bir çalışma bilgisiyle, sitenizde istediğiniz değişiklikleri yapmak için kolayca ince ayar yapabilir ve ortaya çıkan sorunları daha kolay giderebilirsiniz.
İşte bunları öğrenmeniz gereken önerilen sıra:
- HTML, İnternetin dilidir. Sadece WordPress sitelerini değil, her bir web sayfasına kendi yapısını verir.
- CSS (Basamaklı Stil Sayfaları), düz HTML sayfalarına güzel görünümlerini veren şeydir. Metninizin yazı tipini, rengini ve boyutunu, kenar boşluklarının ve beyaz boşluğun boyutunu, görüntülerin ve sayfadaki diğer öğelerin konumunu etkiler ve ayrıca havalı vurgulu ve animasyon efektleri oluşturabilir.
- PHP, WordPress tarafından kullanılan programlama dilidir. Uzman bir programcı olmanıza gerek yok, ancak nasıl çalıştığının temellerini öğrenmek uzun bir yol kat edebilir.
Bu dilleri öğrenmek göz korkutucu bir görev olabilir. Unutmayın, WordPress’in geniş ve aktif bir topluluğu vardır, bu nedenle sorularınız varsa veya takılıp kalırsanız çok sayıda yardım mevcuttur!
Önerilen kaynaklar
Yeni Başlayanlar İçin PHP Eğitimi
WordPress Geliştirme Yığını Değişimi : WordPress geliştiricileri ve yöneticileri için bir soru ve cevap sitesi.
3. Adım: Sorun giderme adımlarını izleyin
WordPress sorunlarını gidermeye yönelik temel adımları öğrenmek, kendinizi bir uzman gibi hissetmenize yardımcı olabilir, çünkü yardım istemeden çoğu temel sorunu kendi başınıza belirleyip çözebileceksiniz.
Çözemeyeceğiniz sinir bozucu sorunlar için, en azından sorunun nerede olduğunu daraltabilecek ve yardım ararken faydalı bilgiler verebileceksiniz ve yardım için nereye gideceğinizi bileceksiniz.
İster boş bir beyaz sayfa, ister bir PHP hatası, eksik bir dosya veya bozuk bir web sitesi işlevi görüyor olun, sorunun ne olabileceğini görmek için bu adımları takip edebilirsiniz.
Not: Bu adımlardan bazıları sitenizin görünümünü ve işlevlerini bozabilir, bu nedenle ziyaretçileri bilgilendirmek için geçici bir “bakım altında” sayfası oluşturmak için WP Maintenance Mode gibi bir eklenti kullanmak isteyebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızda biraz bakım yaptığınızı duyurmak, kitlenizin hayal kırıklığına uğramasını önlemek için de iyi bir fikirdir. Alternatif olarak çoğu açılış sayfası eklentisi, kullanabileceğiniz kendi ‘yakında’ şablonuyla birlikte gelir.
1. Son değişiklikleri inceleyin
Son zamanlarda yaptığınız değişiklikleri düşünün. Senin var mı…
… Herhangi bir temayı, eklentiyi veya temel dosyayı güncellediniz mi?
… Herhangi bir yeni tema veya eklenti yüklediniz mi?
… Herhangi bir kodu değiştirdiniz mi?
Öyleyse, son değişiklikleri geri almayı deneyin (bunları geri alarak veya son bir yedeği geri yükleyerek) ve bunun sorunu çözüp çözmediğine bakın. Ardından, sorunun nerede olabileceğini görmek için yaptığınız değişikliklere yakından bakın.
2. WordPress hata ayıklamasını açın
WordPress, herhangi bir hatayı tanımlamaya yardımcı olabilecek yerleşik bir hata ayıklama moduna sahiptir.
Bu mod etkinleştirildiğinde, hataları gidermeye çalışmak veya yok saymak yerine, tam olarak neyin yanlış gittiğini size bildirmek için sitenizde hata mesajları oluşturacak ve görüntüleyecektir.
Sitenizin ayarlarını tutan wp-config.php dosyanızdan hata ayıklama modunu manuel olarak açabilirsiniz. Wp-config.php dosyanız, WordPress’in kurulu olduğu ana dizinde bulunur.
Hata ayıklama modunu açmak için, bu satırları dosyanın altına eklemeniz yeterlidir (tabii ki bir yedek aldıktan sonra):
define( 'WP_DEBUG', true ); define( 'SCRIPT_DEBUG', true );
Şimdi web sitenizi yeniden yükleyin ve hataları, uyarıları veya bildirimleri arayın. Belirli hata mesajları, soruna neden olan temayı veya eklentiyi belirlemenize yardımcı olabilir, ancak en azından web’de çözüm arayabilir veya mesajı yardım için bir forumda paylaşabilirsiniz.
3. Eklentilerinizi devre dışı bırakın
Eklentiler, yaygın bir hata nedenidir. Tüm eklentilerinizi devre dışı bırakırsanız ve siteniz aniden tekrar çalışırsa, sorunun bunlardan biri olduğunu bilirsiniz. Soruna neden olan eklentiyi belirlemek için bunları birer birer etkinleştirebilirsiniz.
Hataya bir eklentinin neden olduğunu fark ederseniz, destek ekibiyle iletişime geçebilir ve bu arada başka bir alternatife geçebilirsiniz.
Tüm eklentilerinizi hızlı bir şekilde devre dışı bırakmak için, dosya yöneticinizdeki veya FTP istemcinizdeki eklenti klasörünü (/ wp-content / plugins), WordPress’in bunları bulamaması için yeniden adlandırabilirsiniz. Örneğin herhangi bir eklentinin adının önüne “0” koyarsanız WordPress klasörü bulamadığı için eklentiyi devre dışı bırakacaktır.
4. Varsayılan temayı geri döndürün
Eklentileriniz soruna neden olmuyorsa bu sizin temanız olabilir. Hatayı çözüp çözmediğini görmek için varsayılan WordPress temasına geçmeyi deneyin. Tema soruna neden oluyorsa, destek için tema geliştiricisine başvurabilir ve bu arada başka bir temaya geçebilirsiniz.
Önerilen kaynaklar
Bu adımları kullanarak sorunu çözemezseniz, WordPress’in resmi destek sayfasından yardım alabilir veya WordPress Geliştirme Yığını Değişimi’nden destek alabilirsiniz.
4. Adım: Kendi basit temanızı veya eklentinizi oluşturun
Artık bir WordPress uzmanı olma yolunda ilerliyorsunuz, ancak bu statüye ulaştığınızda nasıl anlayacaksınız?
Becerilerinizin harika bir testi, yeni bir şey yaratmaktır:
- Tasarımla ilgileniyorsanız, kendi alt temanızı tasarlayarak yeni CSS becerilerinizi işe koymayı deneyebilirsiniz. Alt tema(child theme) yapmak sizin ön yüz geliştirme işleminde profesyonele yakın bir şekilde gelişmenizi sağlar.
- Daha büyük bir mücadeleye hazırsanız, kendi temanızı sıfırdan oluşturmayı bile deneyebilirsiniz. Bu konuyla ilgili Udemy’de çok güzel birkaç eğitim olduğunu biliyorum, isterseniz oraya da bir uğrayın.
- Eğer PHP size göreyse, neden kendi eklentinizi oluşturmuyorsunuz?
WordPress temanızı veya eklentinizi geliştirdikten sonra, onunla ne yapacağınızı aklınızda bulundurmanız önemlidir. Ücretsiz olarak mı yayınlayacaksınız yoksa biraz para kazanmak ve bunun etrafında bir iş kurmak mı istiyorsunuz? İkinci durumu tercih ederseniz, WordPress temalarınızı ve eklentilerinizi satmak için iyi bir plan hazırlamanız gerekir.
WordPress Uzmanı Nedir?
Herkes “uzman” I farklı şekilde tanımlar. Burada tüm adımları takip etseniz bile kendinizi “WordPress uzmanı” olarak adlandırmaktan rahatsız olabilirsiniz, ancak en azından WordPress becerilerinizden eskisinden çok daha emin olacaksınız!
Ancak, WordPress için profesyonel olarak hizmet vermeyi düşünüyorsanız çok acele etmemenizi öneririm, önce bunları kendiniz deneyimlerseniz sonra da insanlara yardımcı olmak amacıyla sorunları tek tek aştığınızda bu size özgüven de verecektir ve artık Profesyonel WordPress Uzmanı olarak tanıtırken çekinmenize gerek kalmayacak. Sadece kendinizi geliştirmeye odaklanın!