Web Site Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken 13 Kural
İnternet çağında yaşadığımızı düşünürsek bu sanal dünyada kartvizitiniz web sitenizdir. Web siteleri için olmazsa olmaz dediğimiz detayları ve tasarım aşamasında dikkat edilmesi gereken unsurları aşağıda sizin için listeledik.
1.Müşteri Analizi
Tasarıma başlamadan önce müşterinizi yönlendirmeniz gerekiyor, analizlerinizi gerçekleştirmeli daha sonra tasarıma başlamalısınız, müşterinizin ne tür tasarımlar beğendiğini ve tarzını öğrenmelisiniz, şahsen ben daha çok minimal tasarımları seviyorum, Siz ne kadar mükemmel bir tasarım yaparsanız yapın bu müşterinize hitap etmiyorsa aldığınız tepkiler olumsuz olacaktır, burada tavsiyem müşterinizden beğendiği siteleri istemeniz ve bu sitelerde hangi alanları beğendiğini öğrenmeniz, daha sonra bunları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
2.Sektör Araştırması
Tasarıma başlamadan önce çalışma yapacağınız sektör hakkında bilgi edinmelisiniz. Tasarımı etkileyen faktörlerden birisi olan sektör düzenini bilmelisiniz ve ortaya bir fark koymak için açıklarını bulmalısınız. Örneğin bir ortopedi doktoru hakkında web sitesi hazırlıyorsanız anasayfasında ilk göze çarpan unsur randevu alanı olmalıdır. Yaptığınız tasarım sektörden uzak olursa bu müşterinizin de sizden uzak olacağı anlamına gelir.
3.Taslak Oluşturulması
Tasarımınızın standartlarını belirleyen bir taslak başlangıçta en önemli unsurdur, bu taslak sayesinde web sitenizin sınırlarını belirlemiş olursunuz ve daha sonra hem size kolaylık sağlayacak hem de müşterinize sunabileceğiniz bir şablon ortaya çıkacaktır. Şöyle ki anasayfanızdaki slider’ın büyüklüğü, kaç farklı fotoğraf kullanılacağı, hakkımızda sayfasının içinde ekip üyeleri hakkında bilgi verilip verilmeyeceği vs. gibi detayları bu taslakta belirlemek uygulama aşamasında size hız kazandıracak ve tasarım bittiğinde daha az revize yapmanızı sağlayacaktır.
4.Renklerin Kullanımı
Web sitenizi tanımlayan ve tasarımın kalitesini ortaya koyan önemli unsurlardan olan renk uyumuna çok dikkat etmelisiniz. Burada devreye giren birkaç önemli detay bulunuyor ilki bulunduğunuz sektör örneğin sağlık sektörünün maviyi, emlak ve enerji sektörünün yeşili kullanması gibi, sonra sitenin ana renkleri olarak logonuzla uyumlu renklerin kullanması yer alıyor tıpkı benim turuncuyu kullanmam ve bu rengin samimiyeti vurgulaması gibi, son olarak gözü yormayan renklerin genele uygun renklerin seçimini belirlemeniz ve renk karmaşasından kaçınmanız gerekiyor.
5.Görseller
Sayfalarda kullanacağınız görsellerin sitenizle en alakalı olanını veya en dikkat çekenini seçmelisiniz. Ücretli veya ücretsiz olarak görsel ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız stock sitelerinden bu görselleri bulabilirsiniz. Özellike Adobe Stock ve Shutterstock’ta çok güzel görseller mevcut, ücretsiz olarakta pixabay ve pexels sitelerini kullanabilirsiniz. Buradan görselleri aldıktan sonra kullanacağınız boyutlarda resmi yeniden boyutlandırıp daha sonra en az yer kaplayacak formatta kaydetmeyi, görsellere isim vermeyi ve alt etiketlerini doldurmayı unutmayın.
6.İkonlar
İkon kullanımı web sitenize hareket katacaktır. Açıklamaların yanında kullanmak içeriğinizi destekleyici etki yaratacak ve bir düzen oluşturmanızı sağlayacaktır. Bu ikonların üstüne gelince, tıklayınca hareket etmesi veya renk değiştirmesi gibi özelliklerini kullanmanız sade tasarımlarda tam ihtiyacınız olan eksikliği nokta atışı olarak gidermeniz anlamına geliyor.
7.Fontlar
Sitede kullanılacak fontların okunabilirliği, boyutu, birbiriyle uyumlu olması gerekir. Başlıklar için kullanılan font ve paragraflarda kullanılan fontlar göz yormamalı ki insanlar içeriğinizi okumadan önce göz attıklarında okumaktan kaçmasınlar. Önemli noktaları kalın veya italik yaparak vurgulamayı unutmayın.
8.Site İçi Yönlendirmeler
Kullanıcıların site içerisinde gezinmelerini ve aradıkları bilgiyi en kısa yoldan bulmalarını sağlamalısınız. Bunun için yazılar arasında ilgili konularda link verebilir, menü kısmını kullanıcı için en kolay ve sade şekilde tasarlayabilir, sitenizin footer alanına hızlı menü ekleyebilirsiniz. Özetle kullanıcılar için en kolay yönlendirmeleri seçmelisiniz.
9.İçerik Hazırlama
İçerik pazarlamanın ve sitenizin en önemli kısmıdır. Asla kopya içerik kullanılmamalıdır, bunun temel sebebi kullanıcılarınızın aynı yazıyı 10 farklı sitede okuması ve Google’ın gözünde sitenizin kopya bir site konuma düşmesi sayılabilir. Başlı başına bir meslek olan içerik yazarlığı hakkında yapılacak en önemli şey okumaktır, kelime dağarcığınız arttıkça ve yazdıkça daha iyi olacaksınız. Eğer içerik hazırlayacak kadar donanımlı değilseniz ücretli olarak içerik hazırlatabilirsiniz. Her ne kadar içerik olarak şuan yazılardan bahsetsem de içerik kategorisinin altındaki metinlerden söz ediyorum, aynı şekilde görsel ve video hazırlama işlemleri de içerik hazırlama kategorisinin içerisinde yer alıyor. Özgün içerik hayat kurtarır.
10.Responsive (Mobil ve Tablet Uyumlu) Tasarım
Günümüzde mobil cihazlardan internete erişen bireylerin sayısı 5 milyarı aşmış olduğunu ve ülkemizde yapılan web aramalarının %70 ile %80 oranında mobil cihazlar kullanıldığını düşünürsek web siteleri için mobil görünümün çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Kısaca mobil kullanım her geçen gün artıyor ve arama motorlarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız mobil uyumlu bir tasarım yapmanız gerekiyor.
11.Kullanıcılarınız Önceliğiniz Olsun
Sitenizi kendiniz için değil hedef kitleniz için tasarlıyorsunuz öncelikle bunu aklınızdan çıkartmayın, sitenize gelen insanlar “ne için sitenize geliyorlar, hangi ürün veya hizmeti arıyorlar, aradıklarını en kolay şekilde nasıl karşılarına çıkartabilirsiniz” gibi soruları cevaplamayı unutmayın. Gereksiz ve uzun bilgiler yerine, ihtiyaçlarını karşılayan orijinal içerikler sunmak ve aradıkları bilgileri onlara sade bir şekilde göstermek çok daha önemlidir.
12.SEO Çalışmaları
SEO bir kere yapılıp daha sonra bırakılacak bir çalışma değildir, siteniz tasarlanırken SEO uyumlu olması ve on-page SEO çalışması yapılmış olması en azından başlangıç için güzel olacaktır. SEO çalışmalarının asıl amacı potansiyel müşterilerinizi web sitenize çekmektir ve bu çalışmaların sürekli devam etmesi gerekiyor, siz SEO çalışmalarını bıraktığınızda rakipleriniz bu çalışmalara devam ettiği sürece siteniz onların gerisinde kalacak ilk sayfada olanlar işin ekmeğini yiyecektir. Arama motoru optimizasyonu ile ilgili merak ettiklerinizi iletişim sayfasından danışabilirsiniz.
13.Site Açılış Hızı
İnternet kullanıcılarının sabırsız olduklarını ve sitenizi ortalama 3-4 saniye içerisinde karşılarında göremezlerse sekmeyi kapatacakları aklınızda bulunsun. Sitenizin hızını ölçmeniz için birkaç bilinen site bulunuyor, bunların içinde en ünlü olanı Google Pagespeed ile internet sitenizin hızını ölçebilir, gerekli eksiklerinizi görebilirsiniz. Sitenizde kullandığınız görsellerin formatı, boyutlandırılması, css ve javascript dosyalarının sıkıştırılması vb. işlemleri sağlayarak sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.