Google Ads Hakkında Herşey!

Google Ads Nedir?

Google Adwords yeni adıyla Google Ads, Google’ın arama sonuçlarında, iş ortağı sitelerinde, Youtube’da kısacası Google’a ait mecralarda reklamlarınızı göstermeye yarayan bir dijital pazarlama aracıdır. Google reklamları 2000 yılında hayatımıza girdi ve o zamandan sonra en fazla bütçe ayrılan dijital reklam kanalı oldu, tahminen 1 milyondan fazla reklam verene hizmet ediyor.

Bu blog yazımızda Google Ads hakkında bilmeniz gereken her şeyi kısaca anlatmaya çalışacağım.

Neden Google’a reklam vermeye ihtiyacınız olsun öncelikle buna değinelim.

Cevabı çok basit. Kazancınızı katlamak için reklam vermeye mecbursunuz ve günümüzde teknoloji çağında bunu en iyi şekilde optimize edebileceğiniz ortam Google Ads. Hangi marka olursanız olun daha çok satış, daha fazla arama almak, bir marka bilinirliği uyandırmak için veya bilgi toplamak için Google Ads sizin için biçilmiş bir kaftandır. Bu online kanal hakkında biraz daha detaylı bilgi edinelim.

Örneğin: Bir dil kursu sahibisiniz diyelim, çeşitli dillerin eğitimini veriyorsunuz ve Google’dan reklam vermeye karar verdiğiniz lokasyon olarak İstanbul Bakırköy’de bulunuyorsunuz. Günlük 30tl bütçe belirlediniz ve vereceğiniz reklamlarda Bakırköy ve çevresi 50km olarak ayarladınız. Reklamlarınızı günlük 700 kişi gördü diyelim, bunun %10’u dönüş yaptı yani 70 kişi ve siz arayan bu 70 kişinin 5 kişisini müşteriye çevirebildiniz. 30 gün boyunca reklam yayınladınız 900tl gibi bir bütçe harcadınız, her gün dönüş alamadınız diyelim sadece 10 gün 5 kişilik kayıt aldınız buda 50 kişi eder, bir kayıttan 2.000tl alsanız ortada verdiğiniz reklam bütçesinin 90 katı gibi bir kazanç elde ettiniz.

Verebileceğim pek çok örnek daha var. Bu örnekte anlatmak istediğim harcadığınız bütçeye göre geri dönüş aldığınızda bir analiz yapabilme imkanınızın olması, zaten bir geri dönüş almıyorsanız düzenleme yoluna gidebilirsiniz.

Google ADS Reklam Çeşitleri

  1. Arama ağı reklamları: Bu reklam türü basitçe seçtiğiniz anahtar kelimelerde Google aramalarında web sayfanızın sorgularda çıkmasını sağlar.
  2. Görüntülü reklam ağı: Google ortağı sitelerde, hedeflemeleriniz doğrulsunda çeşitli görseller kullanarak reklamlarınızı çıkabilirsiniz.
  3. Alışveriş reklamları: Google arama sonuçlarında veya iş ortağı sitelerinde gösterilmek üzere hazırlanan alışveriş kampanya modelidir.
  4. Youtube reklamları: Youtube en büyük ikinci arama motoru, dakikada toplam 400saatlik video yükleniyor, bu kitleyi kullanmak için metin, görsel ya da video olarak çok çeşitli reklamlar verebilirsiniz.
  5. Yeniden pazarlama reklamları: Sizinle daha önce çeşitli yollarla etkileşime geçen kullanıcılara verilen reklam kampanyalarıdır.

Google Ads vs SEO

SEO çalışmaları uzun vadeli bir yatırım gibidir, doğru bir stratejiyle ilerleyen SEO çalışmaları sizi mutlaka zafere götürür, Ads mantığı ise dijital reklamcılıkla daha fazla müşteri kazanmaktır yani pazar payınızı ne kadar yükseltirseniz o kadar sektörünüzde lider konuma gelirsiniz ve bu pastadan en büyük dilimi almak için SEO ve Ads çalışmalarını birlikte yürütmelisiniz, bu çalışmalar bütünü sizi en iyi konuma getirecektir. Bu konuda birinin diğerine baskın olması tam anlamıyla söz konusu değil çünkü SEO size organik müşteri sunarken Ads, reklamı yayınladığınız sürece size kazandırır, işletmenize uygun bir bütçe belirleyip, doğru müşterileri bulmak için her iki yönde de ilerlemeniz lazım.

Özetle rakiplerinizin önüne geçmek ve potansiyel müşterilerinizi elde etmek için her iki pazarlama yöntemini de kullanmanız en sağlıklı olanıdır.

Google Ads Reklam Maliyeti ve Ödemeler

Google reklam bütçeniz konusunda sizi tamamen özgür bırakıyor. Kampanyalarınızı işletmenize uygun istediğiniz gibi şekillendirebiliyorsunuz, burada rakiplerinizin büyüklüğünü düşünüp ona göre bir bütçe belirlemek en doğrusu olabilir, rakiplerinizin Google reklamlarına ayırdığı bütçeyi öğrenmek için çeşitli yazılımlar piyasa mevcut biraz araştırarak bu konuda da çok fazla detay öğrenebilirsiniz.

Ödemelerinizi kredi kartı veya hesap kartınızdan yapabilirsiniz. Faturalandırmanız 2 şekilde yapılır Manuel ödemeyi seçerseniz belirli aralıklarla, belirlediğiniz tutarda ödeme yapmanızı sağlar.

Otomatik ödemeyi seçtiğinizde de harcamalarınızı belirli bir tutara geldiğinde Google bu ücreti sizden otomatik olarak tahsil ediyor.

Burada tek önerim ödemelerinizi mutlaka bir sanal kart açıp yapın.

Anahtar Kelimeler, Gösterimler ve Tıklamalar

Reklamların temelinde anahtar kelimeler yatar, bu anahtar kelimeleri ücretsiz bir şekilde Google Anahtar Kelime Planlama aracını veya ücretli başka yazılımları kullanarak seçmelisiniz, en iyi sonuç için en iyi anahtar kelime grubunu seçmelisiniz, seçtiğiniz anahtar kelimenin rekabat oranı, tıklama başına maliyeti, aranma hacmi gibi unsulara dikkat etmelisiniz.

Anahtar kelimelerin tıklama başına maliyeti(TBM) tıklama başına ödeyeceğiniz en yüksek tutarı gösterir, anahtar kelimelerin yanında bu bilgi bulunur isterseniz anahtar kelimelerinizi planlarken bunu düşünüp bütçenizi aşan kelimeleri seçmezsiniz ve ona göre kampanya oluşturabilirsiniz veya kampanyanızı oluşturduktan sonra Max.TBM bütçenizi belirlersiniz ve seçtiğiniz anahtar kelimelerde o bütçeyi geçen varsa otomatik olarak reklamlarınızda gösterilmez.

Kampanyanızı hazırladığınız arayüzde sizin içi en önemli kısım reklamınızın gösterimler, tıklama sayısı ve tıklama oranın gösterildiği grafiklerdir. Buradan yola çıkarak reklamınızın başarısını ölçebilirsiniz ve ödemelerinizi reklamlarınızın gösterimleri için değil tıklamalar için yaparsınız.